top of page

Vaarinstructie kleine scheepvaart

De aanwezigheid van honderden roeiboten tijdens het wedstrijdweekend vereist dat we tevens voldoende mogelijkheden bieden voor het veilig laten passeren van andere watergebruikers. In overleg met watergebruikers, roeiverenigingen en gemeentelijke en provinciale waterwegbeheerders hebben we een wedstrijdbaan ontwikkeld die alle watergebruikers de ruimte biedt. Voor de schippers van motorschepen komt dat neer op de volgende punten:

 1. Op de Amstel tussen de Ouderkerkerburg en de Torontobrug (Stadhouderskade) geldt een stremming, scheepvaartbeperking en vaarverbod met de volgende stremmingstijden:

  1. Zondag:

   • 09.30 – 12.00 uur

   • 12.30 – 14.30 uur

   • 15.30 – 18.30 uur

 2. Blijf uit de wedstrijdbaan. De baan loopt van Ouderkerk aan de Amstel tot de Nieuwe Amstelbrug (Ceintuurbaan). Van Ouderkerk tot de Utrechtsebrug beslaat de baan de volledige breedte van de rivier en van de Utrechtsebrug tot de Nieuwe Amstelbrug ligt de baan op de westelijke helft. De baan is gemarkeerd met een boeienlijn.

 3. De zuidelijke Amstel, tussen de Utrechtsebrug (zuid van de Duivendrechtsevaart cq E-harbour) en Ouderkerk aan de Amstel, is volledig gestremd voor alle motorschepen tijdens de stremmingsblokken. Schepen die willen passeren, kunnen dat doen door het traject te voltooien voor 9.30 uur (zaterdag 10.30 uur), tussen 14.30 en 15.30 uur of na 18.30 uur.

 4. Het Amstelkanaal tussen de Amstel en de Kom, bij roeivereniging De Amstel, is volledig gestremd voor alle schepen tijdens de stremmingsblokken. Schepen die willen passeren, kunnen dat doen door de Boerenwetering te bevaren of het traject over de Amstel en het Amstelkanaal te voltooien voor 9.30 uur (zaterdag 10.30 uur), tussen 14.30 en 15.30 uur of na 18.30 uur.

 5. De Amstel tussen de Utrechtsebrug en de Torontobrug (noord van de Duivendrechtsevaart cq E-Harbour en zuid van de Stadhouderskade) is gestremd voor alle motorschepen groter dan 25 meter tijdens de stremmingsblokken. Schepen groter dan 25 meter die willen passeren, kunnen dat doen door het traject te voltooien voor 9.30 uur (zaterdag 10.30 uur), tussen 14.30 en 15.30 uur of na 18.30 uur.

 6. Schepen kleiner dan 25 meter die willen passeren over de Amstel tussen de Utrechtsebrug en de Torontobrug (noord van de Duivendrechtsevaart cq E-Harbour en zuid van de Stadhouderskade), worden dringend geadviseerd om het traject te voltooien voor 9.30 uur (zaterdag 10.30 uur), tussen 14.30 en 15.30 uur of na 18.30 uur. In noodzakelijke gevallen kunnen schepen kleiner dan 25 meter gedurende de gehele dag passeren over de Amstel tussen de Utrechtsebrug en de Torontobrug over de oostelijke helft van de Amstel die daarvoor als openbaar vaarwater met de toepasselijke vaarregels wordt vrijgehouden. Hierbij gelden de volgende aandachtspunten:

  1. Houd rekening met grote drukte van roeiboten;

  2. Vermijd altijd een aanvaring met de kwetsbare roeiboten (goed zeemanschap);

  3. Gebruik ter hoogte van de Berlagebrug het bruggat dat met een pijl is gemarkeerd. Het centrale bruggat is beschikbaar voor motorschepen die hiervan vanwege de hoogte gebruik moeten maken. Pas op bij het kruisen van de verkeersstroom. Pas op bij het passeren tussen de dukdalven aan de zuidzijde;

  4. Pas uw snelheid aan en veroorzaak geen golfslag;

  5. Luister VHF 10 uit;

  6. Anker niet in de Omval;

  7. Overleg waar nodig met onze stremmers/verkeersbegeleiders.

 

Tip: Lees ook onze vaarinstructie voor roeiers.

 

Zie de plaatjes bij de vaarinstructie voor deelnemers.

bottom of page